Een hanglamp ophangen, hoe doe je dat?

Hanglamp ophangen

Als je een stijlvolle nieuwe hanglamp gekocht hebt, ben je er natuurlijk nog niet. Je nieuwe aanwinst moet namelijk ook nog goed, veilig en precies opgehangen worden, om zo van je nieuwe lichtpareltje te kunnen genieten? Maar hoe pak je dit voortvarend aan? Waar moet je allemaal op letten als je je nieuwe lamp wilt gaan ophangen? Hoe je veilig en accuraat een hanglamp kunt ophangen, lees je hieronder. We leggen stap voor stap aan je uit wat je moet doen om een hanglamp op te hangen en welk gereedschap je daarbij nodig hebt. Gebruik onze stappenplan met tips & tricks en je kunt nog jarenlang genieten van je prachtige lamp!

Welke gereedschappen heb je allemaal nodig om een hanglamp correct op te hangen?

Voor het ophangen van een hanglamp heb je enkele gereedschappen nodig. De gereedschappen die je nodig het, zijn (in willekeurige volgorde):

  • Een ladder of trap.
  • Een betrouwbare spanningzoeker.
  • De hanglamp die je wilt monteren.
  • Een kroonsteentje.
  • Een geĆÆsoleerde schroevendraaier.
  • Een draadstriptang.
  • De lichtbron.
  • Een boormachine, met pluggen en bijpassende schroefjes.

Stap 1: schakel het stroom van de juiste groep uit

Het ophangen van een hanglamp begint met een simpele actie, namelijk het stroom uitschakelen. Als er iets is wat je niet wilt, is het wel dat je tijdens dit klusje geƫlektrocuteerd wordt. Zet daarom de schakelaar in de meterkast, uiteraard die van de juiste stroomgroep, uit, voordat je begint met het monteren van de hanglamp.

Stap 2. Demonteer (eventueel) de oude lamp en plaats de beugel van de nieuwe hanglamp

Hangt er al een hanglamp en wil je die vervangen? Zet dan de trap of ladder stevig neer en demonteer de huidige hanglamp. Boor eventueel (als de gaatjes niet goed zitten) nieuwe gaten voor het plaatsen van de nieuwe beugel. Maak daarbij gebruik van pluggen, zodat de beugel goed vastzit. Schroef deze vervolgens stevig vast.

Stap 3. Strip de elektriciteitsdraden en bevestig het kroonsteentje

Pak vervolgens de draadstriptang en strip de elektriciteitsdraden af, zodat er ongeveer 1 cm aan koperdraad zichtbaar wordt. Bij iedere bouwmarkt zijn wel draadstriptangen te koop. Dus heb je deze tang niet, koop er dan eentje. Eventueel kun je de draden ook met een mesje snijden en het koperdraad zo vrijmaken. Vervolgens moet je de draadjes van het kroonsteentje opendraaien en de bedrading (bruin, blauw, geel en/of groen) bevestigen aan de juiste kleuren van de lampdraden. Draai de schroefjes van het kroonsteentje goed vast. Bevestig ook een haak in het plafond, war je de lamp aan op kunt hangen, zodat er niet te veel druk op het kroonsteentje komt.

Stap 4. Sluit de hanglamp aan

Ten slotte is het tijd om de lamp te bevestigen aan het plafond. Draai de daarvoor benodigde schroeven goed aan, zodat de lamp stevig hangt. Je kunt hiervoor het beste de handleiding gebruiken die bij de lamp is meegeleverd. Zodra de fitting is aangesloten, is het zaak om de lamp eerst uit te testen. Je weet dan zeker dat je de hanglamp al dan niet goed hebt aangesloten. Als dit zo is, schakel dan de stroom weer uit en bevestig de rest van de hanglamp. Veel ingewikkelder is het niet! Succes en geniet vooral van het resultaat en de fraaie verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published.